Slivoně

Švestky jsou vhodnější do vyšších a středních poloh (vyšší požadavky na vlhkost půdy a na vyšší vzdušnou vlhkost). Výsadba je možná i na nechráněná stanoviště a do částečně inverzních poloh. Švestky rostou a plodí i na mělkých a středně těžkých až těžších půdách s vyšším obsahem humusu. 
Ostatní slivoně (slívy, renklódy a mirabelky) vyžadují středně teplé až teplé polohy a chráněné stanoviště (větší citlivost k mrazům v době květu).
 Slívy je možné vysazovat na rovinatých pozemcích i do svahů (jihozápadní a západní). Druh má vysoké požadavky na vlhkost vzduchu a rozložení ročních srážek (optimum 600 mm/rok), půdy chce teplejší úrodné s dosti vysokou hladinou podzemní vody. Renklódy chráníme proti větrům.
Odrůdy jsou jak samosprašné, částečně samosprašné a nebo cizosprašné. Proto volíme opylovače s podobným termínem kvetení. Nesnášenlivost opylovačů není známá.
 
 

 

ŠVESTKY

Esslingenská švestka
jedna z nejrannějších cizosprašných švestek, plody střední, slupka modrofialová, ojíněná, aromatická, vhodná pro přímý konzum a na zpracování, plodí brzy po výsadbě, úroda bohatá a pravidelná, zraje začátkem srpna
opylovači: Wangenheimova, Domácí švestka, Vlaška
 
Čačanská najbolja
velká až velmi velká pološvestka, částečně samosprašná, vysoce odolná šarce a mrazům, slupka silná, pevná, fialově modrá s ojíněním, dužnina masitá, žlutozelená dobře odlučitelná od pecky, chuť sladce navinulá, zraje v druhé polovině srpna
 
Gabrovská švestka
pravá švestka s výbornou chutí, částečně samosprašná, tolerantní k šarce, plody větší než u švestky domácí, zraje na konci srpna
 
Chrudimská (Vaňkova) švestka
původní stará česká odrůda, samosprašná, tmavě modrá s fialovým nádechem, dužnina žlutá, pevná, jemná, šťavnatá, dobře odlučitelná od pecky, navinule sladká chuť, aromatická, velmi dobrá, plodnost brzká, velká, pravidelná, zraje asi měsíc před švestkou domácí
 
Domácí švestka
plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebo kompotované, vyrábějí se z nich povidla, do ovocných knedlíků, buchty i koláče, suší se, nebo slouží k výrobě slivovice, chuť vysoce aromatická, výborná
 
Vlaška
velmi kvalitní a atraktivní plody vhodné pro přímý konzum, konzervování i k sušení, dužnina je pevná, plody navinule sladké, světložluté dobré chuti, samosprašná s pravidelnou plodností, do teplých oblastí, zraje na konci září, sklízíme ji probírkou
 
Renklódy
Oulinská renklóda
velké žluté oválné plody, chuť šťavnatá medová, dužnina se snadno odděluje od pecky, plody jsou vhodné pro přímý konzum (vydrží utržené cca 1 den) i k zavařování, zraje během srpna, tolerantní k šarce